O Udruženju

Ortopedsko-traumatološka služba u Bosni i Hercegovini se, kao i drugdje u početku razvijala u okviru hirurgije. Razvojem struke, povećanjem broja pacijenata kao i njihovih očekivanja ortopedija se polagano odvajala od opšte hirurgije tako da danas u svim većim gradovima imamo ortopedske/traumatološke klinike, odnosno odjele na kojima rade specijalisti ortopedi i traumatolozi.

Početak rada Sekcije ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine pri Udruženju ortopeda i traumatologa Jugoslavije veže se za sedamdesete godine prošlog stoljeća i Acc. prof. dr. Dragutina Pšorna, a Udruženje ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini, u ovom obliku registrovano je pri Ministarstvu pravde 15.12.2014. godine.

Prvi kongres ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine održan je na Jahorini 18.- 21.9.2014. godine, kojem je prisustvovalo više od 300 učesnika iz različitih zemalja, sa preko 270 stručnih radova, a za njega najzaslužniji je bio Doc. dr Slavko Manojlović. Osim 1. Kongresa, Udruženje i njegovi članovi su učestvovali u organizaciji mnogih skupova, od kojih je, pored ostalih, posebno važno istaknuti regionalne sastanke ESSKA-e (Evropsko udruženje za sportsku traumatologiju, hirurgiju i artroskopiju koljena) u Banjaluci 2015. godine, EPOS-a (Evropsko udruženje dječijih ortopeda) u Međugorju 2014. godine, SRS-a (Društvo za izučavanje skolioza) u Sarajevu 2013. godine, te godišnje sastanke BHAAAS-a (Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti). Bosna i Hercegovina je članica Svjetske organizacije za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju (SICOT) i Evropske federacije ortopedsko-traumatoloških udruženja (EFORT) od 2004. godine, a naš predstavnik u EFORT-u, Prof. dr Mirza Bišćević je i član Glavnog Odbora te organizacije od maja 2017. godine.

GDJE SMO?

Adresa
Slatinska 11, 78000 Banja Luka
Telefon/Fax
+387 51 348 444
+387 51 348 453